Sivut

tiistai 14. tammikuuta 2014

Uneton Shanghaissa

Viimeisen viikon ajan olen viettänyt unettomia öitä tai ainakin nukkunut hyvin huonosti. Syitä on pari. Vesan lähdettyä työmatkalle on sänkyni valloitettu Onnin ja Emman toimesta. Kumpikin lapsista nukkuu välillä hyvinkin levottomasti ja tilaa vievästi ja silloin heidän vieressään on vaikeata nukkua. Vai mitä mieltä olette tästä näystä? Onhan siinä pieni siivu sängystä minulle vapaana...;)


Toinen syy unettomuuteen onkin sitten oikeasti vakava asia. Joululomalla, meidän ollessa Thaimaassa, asuinalueellamme oli murtauduttu joihinkin asuntoihin. Suurin osa asukkaista oli joulun aikaan lomalla, mutta tietääkseni ainakin yhdessä asunnossa oli asukkaat paikalla murron tapahtuessa. Murtautujat ovat tulleet aamuyön tunteina alakerran ikkunoista. Monella ikkunat ovat olleet auki (kiinni, mutta ei lukittuina tai lukot ovat olleet rikki). 

Alueellamme on ympärivuorokautinen vartiointi, videokameroita ja alue on aidattu. Silti tämä ei ole ollut riittävää pitämään murtovarkaita poissa. 

Murtovarkauksilla on selvästi yhteyttä siihen, että Kiinalainen uusi vuosi on lähestymässä. Kiinassa on olemassa laki, jonka mukaan perheiden lasten on vierailtava vanhempiensa luona Kiinalaisen uuden vuoden aikaan. Mikäli lapset eivät mene vierailulle, voivat vanhemmat haastaa lapsensa oikeuteen. Rangaistuksista en tiedä, jos oikeuteen joutuu vierailun väliin jättämisestä. Kiinalaisen uuden vuoden aikaan on myös suotavaa/lähes pakollista, että lapset vievät vanhemmilleen rahaa. Jokainen perhe päättää summan itse. Esim. Kiinanopettajani Lisa vie vanhemmilleen keväällä 5000 RMB:tä (n. 605 euroa) ja syksyllä toiset 5000 RMB:tä. Suurin osa Kiinalaisista on riippuvainen lapsilta saamastaan rahasta. Kiinan eläkesysteemi on hieman erilainen kuin esim. meillä Suomessa. Eläkettä Kiinassa saavat vain valtion palveluksessa työskennelleet tai isojen yritysten jotkut työntekijät. On myös mahdollista "ostaa" itselle eläke, mutta se on kallis ja monella ei siihen ole työssäoloaikana mahdollisuutta. Ja tässä palaankin siihen, miksi esim. asuntomurrot ovat yleisiä juuri nyt. Vierailu vanhempien luokse lähestyy ja rahaa ei ole kerätty riittävästi. Silloin rikokset jäävät ainoaksi vaihtoehdoksi. 

Asuinalueellamme on nyt hyvin tavallista, että vartijat kulkevat iltaisin ja öisin taskulamppujen kanssa pitkin pihoja, erityisesti meidän taloa lähellä olevan aidan luona. Vartijat käyvät myös säännöllisin väliajoin asunnoissa tarkistamassa, että hälytyslaitteet toimivat. Jokaisessa huoneessa on myös hälytysnappi, joka on tarkoitettu hätätapauksia varten. Hälytys menee vartijoille.


Tänään tarkistin vielä kerran alakerran ikkunamme ja kappas, meillä on neljä ikkunaa, joiden lukko on rikki ja ikkunat eivät lukkiudu kunnolla. Lisäksi olen pyytänyt taloyhtiön turvahenkilöä tulemaan meille opastamaan minua hälytyslaitteen käytössä. Pyynnön näistä tein eilen, että tänään olisi tultu. Kukaan ei tullut, yllätys! Pyysin Connya soittamaan taloyhtiöön, minkä hän tekikin. Connylle ilmoitettiin, että tänään ei tulla, mutta ehkä huomenna, tai lähipäivinä. En tyytynyt vastaukseen ja soitin heti perään toimistoon uudelleen. Minua osataan jo siellä pelätä - olen ollut heille tiukkana ennenkin muista asioista...

Puhelu meni jotakuinkin näin:
Minä: Soitan asunnosta 37, taloudenhoitajani soitti teille juuri ikkunoista, jotka piti korjata tänään, mutta kukaan ei tullut. Vaadin, että ikkunat korjataan ensi tilassa huomenna. Ja lähetätte turvallisuusmiehen opastamaan hälytyslaitteen kanssa.
Toimisto: Soitamme huomenna turvallisuusyhtiöön ja lähetämme sieltä henkilön ja ikkunan korjaajat tämän viikon aikana.
Minä: Ei käy. Asuinalueellamme on ollut asuntomurtoja ja talossani on neljä ikkunaa rikki. Te lähetätte tänne korjaajat ja henkilön opastamaan hälytyslaitteen kanssa huomenna ensi tilassa. Tuliko selväksi?
Toimisto: Ok.
Minä: Ok, soitan huomenna uudelleen jos ketään ei tule.

Onhan tämä asuinalue toki varmasti yksi turvallisimmista ja nämä tapaukset ovat yksittäistapauksia. Kuitenkin tämä on säikäyttänyt minut ja muut asukkaat ja odotamme taloyhtiön toimenpiteitä turvallisuuden parantamiseksi. 

Sikeänä nukkujana, joka ei helposti herää, (mm. tänä aamuna lasten mentyä kouluun jatkoin unia ja laitoin herätyskellon soimaan klo 8.55. Heräsin klo 9.07 siihen, että jossakin piippaa. Aluksi käänsin vain kylkeä ja ajattelin äänen kuuluvan ulkoa. Kunnes tajusin katsoa puhelimeni kelloa ja kyllä, torkkuherätyshän se siellä yritti minua herätellä...eli en ollut kuullut herätysääntä ja torkkukin oli ollut jo hyvän tovin päällä. Kuvastanee sitä, kuinka väsynyt olen...) en näin ollen tänäkään yönä uskalla juurikaan nukua yhtään ja jätän valot päälle.

Uneton Shanghaissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti