Sivut

perjantai 31. lokakuuta 2014

Karkki vai kepponen?

Tänään on vihdoinkin koittanut Halloween ja täällä meillä hössötys on aikamoista. Lapset ovat aamusta asti odottaneet innoissaan iltaa. Ihmettelen tätä kaikkea, koska vielä muutama vuosi sitten meitä ketään ei olisi koko Halloween voinut vähempää kiinnostaa ja nyt muusta ei tänään ole puhuttukaan. Itselleni tulee Halloweenista lähinnä mieleen taas yksi kaupallinen hömppäjuhla ystävänpäivän lisäksi. Tiedän, että Halloweenilla on oikeasti merkitys ja historia on pitkä, joten päätin vähän tutkia asiaa enemmän.

Tiesittekö, että Halloween on lähtöisin oikeasti Englannista, Skotlannista ja Irlannista? Yhdysvaltoihin juhlan aikoinaan veivät sinne muuttaneet siirtolaiset ja siitä se on pikkuhiljaa muokkautunut muotoonsa, jolla me sen nyt tunnemme. Halloween on amerikkalaisille joulun jälkeen suosituin juhla!

Alunperin Halloween pohjautuu kelttiläisten kulttuurien syksyllä vietettyyn sadonkorjun juhlaan. Kun syksyllä maa kuihtui ja kuoli uskottiin, että henget saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen, koska siellä maa olisi vihreämpää. Halloween (alunperin All Hallows Eve "kaikkien pyhien aatto") oli ennenkaikkea pakanallinen juhla, johon kristinuskon levitessä pyrittiin sulauttamaan kristittyjä tapoja. Katolinen ja ortodoksinen kirkko vastustavat edelleen juhlaa pakanallisena.

Halloweenin kuuluvat olennaisena osana erilaiset koristeet, joista kurpitsalyhdystä on aikojen saatossa muodostunut Halloweenin tärkein tunnus. Irvistävä kurpitsa, tunnetaan myös nimellä Jack O'Lantern on saanut nimensä Jack -nimiseltä juopolta, joka kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille helvetistä hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa nauris on vaihtunut kurpitsaan. Kurpitsalyhtyjen lisäksi halloweeniin kuuluvat mm. vainajat, aaveet, vampyyrit, noidat ja mustat kissat.

Meillä tänä vuonna lapset lähtivät yksin karkki vai kepponen (Trick or treat) -vaellukselle asuinalueellamme. Tämä ovelta ovelle perinne on myös peräisin Irlannista ja Skotlannista, jossa alkujaan lapset ja köyhät ihmiset lauloivat ja rukoilivat kuolleiden muistoksi saadakseen palkinnoksi herkkuja. Myöhemmin mukaan tulivat naamiaisasut ja lyhdyt ja ovelta ovelle kiertäjät sanoivat talon isännille "Trick or Treat" ja saivat vastalahjaksi herkkuja, hedelmiä ja rahaa. Mikäli palkintoa ei tullut, saatettiin talon asukkaille tehdä kepposia.

Halloween on nykyään mielestäni ennenkaikkea kaupallinen juhla, mutta toisaalta onko sillä niin väliä? Kuinka moni oikeasti juhlii pääsiäistä Jeesuksen ylösnousemuksen juhlana tai joulua Jeesuksen syntymäpäivänä? Kaupallisia juhlia ovat nämäkin ja mielestäni siinä ei ole mitään vikaa. Elämän pitää olla hauskaa vaikka onkin hyvä tiedostaa ja tuntea tausta kunkin juhlan takana.

Tänä vuonna ajattelin, että olisimme maltillisempia Halloweenin kanssa...mutta toisinhan siinä kävi. Sekosin jo Carrefourissa, kun syyskuun lopulla bongasin ensimmäiset Halloween -tarvikkeet.



Ja yht'äkkiä eräänä päivänä huomasin, että myös asuinalueemme sai Halloween -koristeet puiden oksille ja porteille.




Kun vanhempani tulivat tänne kylään, kävimme Honqiaon kukkamarkkinoilla. Siellä mm. on yksi kauppa, jossa myydään aina sesonkitavaraa. Ja koska Halloween lähestyi, oli kauppa muuttunut todelliseksi Halloweenin ystävän paratiisiksi...Ja eihän se auttanut muu kuin ostaa ja ostaa hämähäkkejä, hämähäkin verkkoja, kurpitsoita...







Ja lopulta oli aika koristella etupihamme...


Kurpitsoita pihapuuhun


Hämähäkkejä puskiin
Koristeita ruukkukasveihin 

Hämähäkki lyhtyyn
Kurpitsoita sisäänkäynnille ja tänä iltana näissä paloivat kynttilät


Soittakoon ovikelloa ken uskaltaa...
Toinen ruukkukasvi sai myös koristeita ja hämähäkin juurelleen
Ja sitten laitoimme puuhun vielä ison hämähäkinseitin hämähäkkeineen...

Myös patsaat koristeltiin

Ja vielä postilaatikko...
Pihamme oli siis koristeltuna reilut kaksi viikkoa ennen halloweenia. Viime perjantaina lasten koululla oli Halloween -juhlat ja tänään koulun 1. luokkalaiset pitivät omat juhlat, vanhempien avustuksella tietenkin...Vanhemmat saivat valita valmiiksi tehdystä listasta mitä toivat juhliin. Minun valintani oli...servetit! Heh, en todellakaan halunnut olla cupcake, hedelmäsalaatti tai vihannesvastaava. Ei, minä olin vastuussa serveteistä! Ja hienot servetit Emman kanssa ostettiinkin :)


1. luokkalaiset ovat saapuneet paikalle
Ensimmäinen ohjelma on Halloween Bingo 

Seuraava tehtävä oli paketoida kummankin luokan opettaja muumioksi vessapaperilla. 


Tässä paketoidaan Emman opettajaa


Ja lopulta oli aika vapaan leikin ja herkkujen.




Ja muuten ihan tiedoksi, noita cupcakseja ei ole tehty itse vaan ne on tilattu SweetEverAfter -konditoriasta! Olen itsekin sieltä tilannut ja tulen tilaamaan taas pian. Siitä lisää myöhemmin...


Huom! Servetit!!! 
Halloween -lahjaksi jokainen 1. luokkalainen sai tällaiset lasit
Kotimatkalla autossa minäkin pääsin laseja kokeilemaan...
Tänä iltana sää ei suosinut pieniä Halloween -juhlijoita. Sadetta uhmaten, Emma ja Onni lähtivät karkki tai kepponen -kierrokselleen. Nyt he osasivat jo hienosti sanoa "Trick or Treat" ja minua ei tarvittu mukaan. Sitäpaitsi Vesa ei ollut tänä iltana kotona, joten minun piti jäädä kotiin jakamaan karkkia meille tuleville vieraille...

  
Olin varautunut tähän 1.5 tuntiseen urakkaan hyvin. Punaviiniä, tummaa suklaata ja Anna -lehti, jonka ihana ruotsalainen ystäväni toi minulle Helsinki-Vantaan lentokentältä viime viikolla, kun hän palasi Ruotsista takaisin Kiinaan. 



Ja tällainen määrä karkkia sitä tuli jaettua...


Onneksi lasten mukana tuli vähemmän karkkia takaisin, sillä minä EN meinaa syödä yhtään karkkia, jota lapset saivat keräilyreissultaan. Nyt pitää piilottaa karkit, sillä en halua myöskään Vesan niitä syövän...Karkkimäärästä voisin kuitenkin päätellä, että lapset eivät ole joutuneet tekemään yhtään kepposia naapurustossa...

HAPPY HALLOWEEN - TRICK OR TREAT!

Halloween Lähde : Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti