Sivut

perjantai 16. tammikuuta 2015

Pähkinänsärkijä


Eilen illalla meillä oli Emman kanssa tyttöjen ilta! Kävimme katsomassa Venäjän kansallisbaletin esityksen Pähkinänsärkijä. Minä olen pienestä tytöstä lähtien tykännyt baletista ja tanssinut sitä myös itse monta vuotta niin lapsena kuin aikuisbaletissakin Emman syntymän jälkeen. Jos voisin, niin tanssisin varmaan vieläkin. Ehkäpä sitten taas, kun palaan Suomeen. Olen raahannut Vesaa mukanani balettiesityksiin monen monta kertaa ja muistan aina sanoneeni hänelle: "Jos joskus saan tyttären, vien hänet kanssani katsomaan balettia." Emman synnyttyä odotin päivää, että hän olisi tarpeeksi iso balettiin vietäväksi. Ja vihdoinkin se päivä koitti eilen! Kuin sattumalta huomasin viime viikolla ilmoituksen Pähkinänsärkijästä. Meidän olisi ollut myös mahdollista mennä katsomaan Joutsenlampi, joka on baleteista se kaunein, mutta se olisi ollut pienelle Emmalle vielä liian "pelottava" ja pitkä. Katsoimme yhdessä YouTubesta pätkiä Joutsenlammesta ja Pähkinänsärkijästä ja Emma valitsi Pähkinänsärkijän. Odotimme kumpikin innoissamme iltaa ja esitystä. Viimeksi olen käynyt baletissa kolme vuotta sitten, eli aivan liian kauan sitten!





Balettiesitys oli Shanghain Ooppera Hallissa (Shanghai Oriental Art Center Opera Hall). Meiltä sinne ajaa vain n. 15-20 minuuttia. Rakennus on kaunis ulkoa päin, mutta sisältä se ei ole mitenkään erikoinen. Oopperakulttuuri ei myöskään täällä ole samanlaista, kuin mihin Suomessa olen tottunut. Suomessa olen aina hyvissä ajoin varannut liput hyviltä paikoilta sekä varannut myös väliaikatarjoilut. Täällä Shanghain oopperassa ei ollut minkäänlaista väliaikatarjoilua. Kahvila oli jossakin, ainakin kylttien mukaan. Kiinalaiset istuivat esityksessä takit päällä ja söivät väliajalla omia eväitään. Aika retkimeininkiä siis. No siitä viis, meillä Emman kanssa oli kuitenkin erittäin hyvät paikat ja esteetön näkyvyys keskelle lavaa. Esitys itsessään oli valtavan kaunis ja teknisesti erittäin taitava. Erityisesti miestanssijoiden korkeat hypyt ovat aina huikeaa katsottavaa. Toisen näytöksen tanssiesitykset mielestäni aina paranevat loppua kohden ja niin kävi nytkin. Tähtiparin viimeinen tanssiesitys oli kerrassaan upea ja aploodeille ei meinannut tulla loppua. 
Balettiesityksessä olennaisessa roolissa ovat myös kauniit lavasteet ja loisteliaat puvut. Lavasteet tässä esityksessä olivat aika surkeat. Toisaalta tämä tanssiryhmä on pitkällä maailmankiertueella, joten kummoisia lavasteita ei senkään vuoksi voida mukana varmaan kuljettaa. Tanssijoiden puvut sen sijaan olivat hyvin kauniita. Emma ihaili pukuja myös innoissaan ja toivoi, että saisi joskus päälleen ihan oikean balettipuvun. Se jää nähtäväksi...
Tänä aamuna olimme Emman kanssa vielä hurmoksessa eilisestä esityksestä. Minkähän baletin menisimme katsomaan seuraavaksi...

Balettiin lähdössä.
Jännittää...
Kohta alkaa...

Pähkinänsärkijä on Pjotr Tšaikovskin säveltämä baletti. Tarinasta on monta variaatiota, mutta pääpiirteittän tässä on tarinan juoni lyhkäisyydessään. Kuvat on poimittu netistä, sillä luonnollisesti esityksen aikana ei saanut kuvata (vaikka eihän se kiinalaisia estänyt kuvaamasta...)
                                                               *
On jouluaika Stahlbaumin perheen luona. Joulukuusi on valtava, ja monet vieraat saapuvat juhlimaan yhdessä perheen kanssa. 

Claran kummisetä, vanha ja hauska herra Drosselmeyer tekee mekaanisia leluja. Hän viihdyttää vieraita tanssittamalla kahta ihmisenkokoista nukkea ympäri huonetta. Vieraat ovat haltioissaan. Sitten hän antaa lahjoja lapsille, ja Clara saa aivan erityisen lahjan: Pähkinänsärkijänuken. 

Hänen veljensä Fritz on kateellinen ja nappaa Pähkinänsärkijän, joka menee yhtäkkiä rikki! Clara on poissa tolaltaan ja ryntää huoneesta. Onneksi herra Drosselmeyer osaa korjata nuken ja tekee Claran erittäin iloiseksi.
Pian sen jälkeen vieraat poistuvat ja lapset menevät nukkumaan. Yö on hiljainen, kadut ovat tyhjiä. Lumi peittää koko maagisen kaupungin. Clara nousee yöllä ja menee varpaisillaan alakertaan hakemaan Pähkinänsärkijän kauniin puun alta. Hän leikkii nukella jonkin aikaa ja nukahtaa lopulta sinne. Hän näkee unta, että Pähkinänsärkijä on muuttunut eläväksi. Kun hiirikuningas iskee, Pähkinänsärkijä-prinssi yrittää urheasti puolustaa nuorta Claraa, mutta kaatuu taistelussa. Clara pelästyy, mutta puolestaan pelastaa Pähkinänsärkijä prinssinsä heittämällä kenkänsä päin hiirikuningasta ja kukistaa tämän.
Kun ilkeä hiirikuningas on pois pelistä, Clara juoksee Pähkinänsärkijä prinssin luo. Kun hän suutelee tätä, prinssi muuttuu ihmiseksi! Clara ja prinssi pyyhältävät pois valkoisen lumotun metsän läpi. Siellä he näkevät tanssivia lumihiutaleita ja muita ihmeitä. He matkustavat edelleen Makeisten kuningaskuntaan.







Loistavassa Makeisten kuningaskunnassa Clara ja prinssi näkevät ihmeellisen kauniin Makeishaltijattaren. Clara ei saa silmiään irti haltijattaren uskomattoman kiiltävästä mekosta. Makeishaltijatar pyytää paria jäämään hetkeksi ja nauttimaan viihteestä. Clara ja prinssi katselevat kohteliaasti, kuinka kuningaskunnan asukkaat esittävät heille Makeistanssin.
Kun tanssi päättyy, Clara ja prinssi matkaavat kotiin jäästä ja karamelleista tehdyllä taikareellä. Kaikki heidän ympärillään on valkoista kuin lumi. Jouluaamuna Clara herää puun alla, Pähkinänsärkijänukke kädessään…

2 kommenttia:

  1. Voi miten hienoja juttuja siellä Shanghaissa tapahtuu. Ehdottomasti täytyy päästä katsomaan balettiakin.

    Terveisin,
    Riikka

    VastaaPoista
  2. Kyllä Shanghaissa tapahtuu vaikka ja mitä. Tulevia tapahtumia löytyy mm. SmartShanghain sivulta:http://www.smartshanghai.com/events/.

    VastaaPoista