Sivut

lauantai 22. marraskuuta 2014

Joulunodotusta

Eilen oli kiva lukea Facebookista, kuinka monet ystäväni iloitsivat Suomessa lumisateesta. Näin ulkosuomalaisena sitä paremmin huomaa, kuinka ihmiset reagoivat erilaisiin asioihin Suomessa. Kuten nyt vaikkapa lumisateeseen, keväällä lämpimiin päiviin ja kuinka silloin hehkutetaan sitä, että voi t-paita päällä olla ulkona. Tai kun välillä ärsyttää jäässä olevat auton ikkunat tai kun on vettä satanut monta päivää putkeen. Kohta tai parhaillaan siellä iloitaan taas pikkujouluista ja sitten tulevatkin jo joulukiireet ja paniikit joululahjojen oston suhteen ennen rauhoittumista joulun viettoon. Nämä ovat kivoja päivityksiä, joita ei ehkä Suomessa asuessa niin erikoisiksi huomaa. Mutta täältä maapallon toiselta puolen katsottuna tätä kaikkea on kiva seurata.

Muistan keväällä, kuinka hymyilytti juuri Suomessa ollut lämpöaalto, jonka seurauksena kaikki päivittivät aurinkokuvia. Täällä mentiin lämpöasteiden puolesta jo silloin paljon pidemmällä. Tai eilinen lumisade Suomessa, kun täällä oli taas todella lämmin syyssää, +23 astetta! Toisaalta, kun Suomessa talvella ulkoillaan pirteässä talvisäässä, täällä saattavat olla päällä kovat ilmansaasteet ja silloin ulos ei ole asiaa. Aina vertailen Suomea ja Shanghaita ja käyn mielessäni kummankin paikan plussat ja miinukset. Mutta silti voin todeta, en kaipaa Suomeen yhtään. Viime vuosi oli ensimmäinen vuotemme täällä Shanghaissa ja juuri näihin aikoihin ikävä Suomeen iski. Mutta nyt tilanne on toinen. Koti ja elämämme on täällä ja nautimme tästä kaikesta täällä. Lähes viikoittain Vesan kanssa puhumme siitä, kuinka hyvä meidän on olla täällä ja, että Suomeen paluu ei ole näköpiirissä vielä aikoihin, jos se vain meistä on kiinni.

Olen puhunut täällä monen suomalaisen kanssa ja lähes kaikki lähtevät jouluksi Suomeen, koska joulu PITÄÄ viettää Suomessa. Okei, minäkin olen todella suuri joulunystävä, mutta en silti koe tarvetta lähteä täältä Suomeen sitä viettämään. Enköhän pysty elämään muutaman vuoden ilman sitä oikeaa jouluakin. Mutta ymmärrän toki, että moni haluaa palata kotimaahan edes jouluna. Viime jouluna olimme ensimmäistä kertaa pois Suomesta jouluna ja se oli itseasiassa ihan kivaa. Vietimme joulun Thaimaassa. Myöskään lapset eivät ole joulua kaivanneet. Kyllä he siitä puhuvat, mutta eivät he sitä odota tai pyydä joulukoristeita kotiin. Täällä ei koulussa tai yleisesti katukuvassa hössötetä joulusta samalla tavoin kuin Suomessa. Kiinalaisethan eivät juhli joulua, joten meitä länsimaalaisia varten joulukoristeet ilmestyvät katukuvaan ja kauppoihin vasta lähempänä joulua.

Vaikka joulua emme sen varsinaisessa merkityksessä vietäkään on joulunodotusta kuitenkin meilläkin havaittavissa. Tänään lähdimme Emman kanssa Joulumarkkinoille! Meidän asuinalueen vieressä on kristillinen koulu Concordia, jossa markkinat järjestettiin. Nämä olivat aivan loistavat markkinat ja täältä olisi kyllä voinut ostaa vaikka ja mitä. Paikalla oli kymmeniä myyjiä ja tunnelma oli lämmin ja iloinen tai no sanotaanko kaupallinen, mutta sehän markkinoilla kai tarkoitus onkin. Vaikka kuinka yritin ja hetken mietinkin joulukrääsän ostamista, niin ei. Tänäkään vuonna Shanghain kodissamme ei nähdä joulukoristeita. Ostimme kuitenkin kuusenkoristeita, joista meille jäisi muisto Shanghain vuosista sitten joskus, kun taas Suomessa joulua vietämme.

Tässä tunnelmia joulumarkkinoilta. Ystävissäni on monta ahkeraa käsityöihmistä, joten ehkäpä saatte täältä jotain uusia ideoita...





Pukin pöksyt...eikun viinipullokassit!























Viinilasiin laitettavia koristerenkaita






Tyynyjä


Maalaa omat kumisaappaat!










Markkinoiden jälkeen poikkesimme City Shop -lähikauppaamme ja sielläkin oli jo joulu! Tosin tämä kuusi on ollut siellä jo ainakin pari viikkoa. Länkkäriruokakaupoissa joulua on jo laitettu esille.


Myöhemmin päivällä kävimme vielä Emman kanssa Ikeassa, Onnin ollessa Ikean lähellä asuvan kaverinsa luona synttäreillä. Lauantai ja Ikea ei ole ehkä se houkuttelevin yhtälö...Olen käynyt Ikeassa aina arkisin aamupäivällä ja silloin siellä on todella rauhallista. No, nyt olikin sitten vähän toisenlainen meno. Emma ihmetteli, kun oikeasti nauroin ääneen kävellessäni Ikean käytävillä. Meno oli kyllä aikamoista. Ensinäkin ihmisiä on tolkuttoman paljon ja ihmiset istuskelevat ja nukkuvat joka puolella. Ei löytynyt varmaan yhtäkään mallihuonetta, jota ei olisi valloitettu. Tästä tulikin mieleeni viime vuonna matkani Ikeaan ja kuinka ystäväni Mariannen avustuksella "lavastin" kiinalaisten touhuja Ikeassa. Voit katsoa päivitykseni Ikeaa kiinalaisittain täältä.



Vähän jonoa käytävällä...
Showroom vai oikea lastenhuone?
Matkalla kassoille uni yllätti tämän isän ja lapsen. Hetkeä ennen kuvaamista myös äiti köllötteli sängyllä...
Ja lopultakin. Tämähän se on se oikea syy miksi me Ikeaan tulimme. NYT oli glögiä, pipareita, piparkakkutaikinaa, suklaakalentereita...Ostimme monta pulloa glögiä, minä ja Emmahan sitä pääasiassa juomme. Lisäksi ostimme pari piparkakkutaikinaa, jos vaikka vielä pipareita tekisimme. Mummin tekemästä piparkakkutaikinasta tulee tietenkin parhaat piparit, mutta nyt taidamme olla laiskoja ja mennä valmistaikinalla.




Hyvää joulunodotusta kaikille! 

Ps. Lähestyvän joulun meillä huomaa ainoastaan lisääntyvästä kynttilöiden poltosta...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti