Sivut

torstai 19. syyskuuta 2013

Mid-Autumn Festival

On kahdeksannen kuukauden 15. päivä (kiinalaisen kalenterin mukaan), täydenkuun aika ja aika juhlia Mid-Autumn festivaalia. Tänä vuonna juhlapäivä on 19. syyskuuta. Festivaali on kiinalaisille toiseksi tärkein juhla, heti kiinalaisen uuden vuoden jälkeen.

Festivaalilla on perinteet yli 3000 vuoden takaa. Muinaiset kiinalaiset keisarit uskoivat, että palvomalla täysikuuta syksyllä, se toisi heille hyvän sadon seuraavana vuonna. Nykyään festivaali on enemmänkin perhejuhla. Joka vuosi festivaalien aikaan ihmiset kokoontuvat yhteen nauttimaan illallista perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa.

Kiinalaiset uskovat, että täysikuu symboloi rauhaa, vaurautta ja perheiden yhdistymistä. Mid-Autumn Festivaali tunnetaan myös nimellä "Moon Festival", koska juhlan aikaan on täysikuu ja kuu loistaa silloin kirkkaimmillaan. 

Juhlaan kuuluu olennaisena osana kuukeksit. Keksejä mutustellaan samalla, kun katsellaan kirkasta täysikuuta. Keksit nautitaan teen kanssa. Keksien täytteet vaihtelevat. Yleisimmin täytteenä on kuitenkin Lootuksen kukan lehdistä tehtyä tahnaa, herneitä, pähkinöitä ja jyviä tai kananmunan keltuaista. 

 
"Moon cakes" eli kuukeksit
Täällä Shanghaissa juhla näkyy monin tavoin. Mm. kaupoissa on erityisiä Mid-Autumn alennusmyyntejä, puistoja on koristeltu, ruokakaupassa myydään kuukeksejä ja monet kiinalaiset pitävät muutaman päivän vapaata töistä. 

Koulut ovat kiinni myös tänään torstaina ja meidän asuinalueen portit on koristeltu.




Meidän vapaapäivä sujui tänään hyvin rauhallisesti. Nukuimme pitkään (no ainakin Emma ja minä), kävimme brunssilla Shangri-La hotellissa, sekä oleilimme kotosalla. 


Huomenna lapsilla on jälleen koulua ja me Vesan kanssa jatkamme "lomailua", lasten ollessa koulussa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti