Sivut

perjantai 13. helmikuuta 2015

Xīnnián kuàilè!


SCIS yläkoululla Pudongissa vietettiin tänään kiinalaisen uuden vuoden juhlaa. Tämä on perinne koulussa, mutta meille tämä oli ensimmäinen kerta. Viime vuonna kiinalaisen uuden vuoden aikaan olimme Vietnamissa lomalla. Lapset odottivat juhlaa hyvin innoissaan, kuin myös omia esityksiään, joita oli harjoiteltu niin koulussa kuin kotonakin jo monta viikkoa. Tilaisuus oli kiva ja esitykset olivat hienoja.

Koulun johtaja avasi tilaisuuden.
Ja sitten esitykset käyntiin. Kiinalaiseen uuden vuoden viettoon kuuluvat niin leijona- kuin lohikäärmetanssitkin. Leijonatanssi muodostuu kahdesta tanssijasta, joista toinen on leijonan etujalat ja pää ja toinen takajalat ja vartalo. Liikkeissä on havaittavissa perinteisiä kiinalaisia taistelulajien perusliikkeitä. 
Esiintyjät ovat usein kokeneita kungfun harrastajia. 
Leijona on kiinalaisille suojelushahmo. 
Leijonien tehtävänä vuotuisjuhlissa on pelottaa demonit ja pahat henget tiehensä. 
Nämä esiintyjät eivät olleet koulun oppilaita.














Vuorossa 1. luokkalaisten esitys. 
Lapset ovat pukeutuneet kiinalaisen horoskoopin eläimiksi.





2. luokkalaiset tulivat mukaan esitykseen. 
2. luokkalaisten omasta esityksestä ei ole kuvamateriaalia, 
sillä videokuvasin heidän esityksen.




Päiväkotiryhmä piti kungfu-esityksen. 



Esikoululaiset esittivät kiinalaisen laulun laulaen- ja viittomakielellä. 


Lisäksi oli monta yläkoululaisten esittämää laulu- ja tanssiesitystä. 




Yläkoululaiset pitivät myös "muotinäytöksen", jossa esiteltiin perinteisiä 
kiinalaisia asusteita eri aikakausilta. 











Lopuksi vielä lohikäärmetanssi. Lohikäärme on ollut kiinalaisille positiivinen hahmo - sateen jumaluus-, jonka suosiollisuudesta maanviljelys on täysin riippuvainen. Siksi lohikäärmeellä on vuotuisjuhlissa tärkeä rooli.  















Ja lopuksi lavalle tulivat vielä koulun omat leijonatanssijat.



Esitys on päättynyt.



Lehmä
Vuohi

Onni ja Emma laittoivat tänään kouluun myös kiinalaiset vaatteet. Ostin Emmalle kaksi mekkoa. Veikkasin, että Emma haluaisi laittaa päälleen oikeanpuoleisen mekon, koska siinä on rimpsuhelma ja oikeassa olin. Itse tykkäsin kuitenkin vasemmanpuoleisesta mekosta ja onneksi Emma suostui laittamaan sen päälleen tänään. 
Onnilla oli päällään liivi ja siniset housut.


 Emma halusi tehdä itsestään oman kuvasarjan...
Nyt Kiina alkaa rauhoittua uuden vuoden viettoon. Tai ei vielä täysin, sillä sunnuntaina 15.2. on normaali työpäivä ja toimistot ovat auki. Mutta matkustusliikenne maan sisällä on jo alkanut, tämä on vuoden vilkkain aika matkustaa. Yksistään maanantaina Shanghain juna-asemalta lähti 300 000 ihmistä uuden vuoden viettoon muualle Kiinaan. Kiinalainen uuden vuoden aatto on ensi keskiviikkona 18.2. Yli 20 miljoonan asukkaan Shanghai hiljenee muutamaksi viikoksi. SCIS viettää lomaa ensi viikon, mutta meillä lapset lomailevat kaksi viikkoa. Saamme Vesan maanantaina kotiin työmatkalta Suomesta ja sitten myös me lähdemme lomanviettoon loppuviikosta.

Xīnnián kuàilè! - Hyvää uutta vuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti